Δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2025
Σε κανέναν δεν κάνει εντύπωση ότι το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου βρίσκεται στην Ιταλία – η Ιταλία είναι φημισμένη για την κουζίνα της αλλά και τα εστιατόρια της. Ωστόσο, αυτό το εστιατόριο που ψηφίστηκε ως το καλύτερο του κόσμου για το 2025, δεν βρίσκεται ούτε στη Ρώμη, ούτε στη Φλωρεντία, ούτε στη «γαστρονομική πρωτεύουσα» της Ιταλίας, τη Μπολόνια, ούτε καν στη Βενετία – αλλά σε μια «υποτιμημένη» ιταλική πόλη πολύ κοντά στη Βενετία, στην Πάντοβα.

Αυτό το εκλεκτό εστιατόριο λοιπόν στην Πάντοβα μόλις ανακηρύχθηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο στα World Culinary Awards (Παγκόσμια Βραβεία Μαγειρικής) για το 2025.
Υπάρχει ένα πράγμα στη ζωή χωρίς το οποίο κυριολεκτικά δεν μπορείς να επιβιώσεις και που δεν γίνεται ποτέ βαρετό: το φαγητό. Όσα υπέροχα γεύματα κι αν έχεις φάει στο παρελθόν, το πραγματικά καλό φαγητό δεν απογοητεύει ποτέ και πολλοί άνθρωποι έχουν αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή τους στην τελειοποίηση της τέχνης αυτής!
Τα Παγκόσμια Βραβεία Μαγειρικής – γνωστά και ως «Όσκαρ εστιατορίων» – έχουν ως αποστολή να «γιορτάσουν και να ανταμείψουν» αυτούς τους ανθρώπους και τα έργα τους. Είναι η «αδελφή – τελετή» των ευρύτερων World Travel Awards , τα οποία πραγματοποιούνται από το 1994 και κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά για τους κλάδους των ταξιδιών και του τουρισμού, και διανύουν τώρα τον έκτο χρόνο λειτουργίας τους.

«Η γαστρονομική κοινότητα, οι ειδικοί του κλάδου και οι καταναλωτές» είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να ψηφίσουν στα βραβεία και οι νικητές ανακοινώνονται σε μια λαμπερή ετήσια τελετή. Υπάρχουν δεκάδες κατηγορίες που κυμαίνονται από τυπικά βραβεία όπως «Το καλύτερο ινδικό εστιατόριο στον κόσμο» έως πιο εσωτερικά βραβεία όπως «Το καλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο στον κόσμο». Φυσικά, η μεγαλύτερη είναι «Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο».
Φέτος, το πρώτο βραβείο πήγε στο Le Calandre . Αυτό το εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας είναι ένα από τα πολλά εστιατόρια που δημιούργησε ο Max Alajmo, ο οποίος κάποτε ήταν ο νεότερος σεφ που κέρδισε ποτέ τρία αστέρια Michelin. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Calandre, «η ελαφρότητα, το βάθος της γεύσης και η ρευστότητα αποτελούν τα θεμέλια της κουζίνας του Max», αρχές που υπάρχουν και στα τρία μενού γευσιγνωσίας του.
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια εμπειρία τριών, τεσσάρων ή πέντε πιάτων αν δειπνήσετε στο La Calandre και να επιλέξετε είτε το τυπικό μενού, το οποίο παραμένει σταθερό, είτε μία από τις δύο εποχιακές επιλογές που ονομάζονται «Max» και «Raf».
Ο ευκολότερος τρόπος να περιγράψετε το φαγητό εδώ είναι ως «σύγχρονο ιταλικό», αλλά αυτό πραγματικά δεν το αδικεί. Το γεύμα δεν είναι απλώς νόστιμο, είναι μια ολόκληρη εμπειρία σε συνδυασμό με κρασί και μια «πολυαισθητηριακή» τραπεζαρία. Τα μενού γευσιγνωσίας ξεκινούν από 300€, αλλά μπορείτε επίσης να παραγγείλετε à la carte, ξεκινώντας από 120€ για τρία πιάτα ανά άτομο και φτάνοντας έως και πέντε για 250€.
Το La Calandre είναι ένα από τα τρία εστιατόρια του Alajmo στην Πάντοβα, μια υποτιμημένη πόλη στη βόρεια Ιταλία. Δεν απέχει πολύ από τη Βενετία και φιλοξενεί πανέμορφη αρχιτεκτονική, καθώς και μια βασιλική του 13ου αιώνα, αλλά συχνά παραβλέπεται από τους τουρίστες. Αν τελικά σταματήσετε για να δοκιμάσετε το La Calandre, φροντίστε να αφιερώσετε μερικές μέρες για να εξερευνήσετε και την πόλη καταγωγής του.
Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στους υπόλοιπους νικητές των Παγκόσμιων Βραβείων Μαγειρικής στην ιστοσελίδα τους εδώ .
Σχετικά
50 επλογές για φαγητό, καφέ, ποτό και γλυκό στον Πρωταρά τον Νοέμβριο
Τα σποτ που θα σε περιμένουν και τον φετινό χειμώνα
To Barlic’s της Χλόης Σταύρου συμπράττει με τον Σ. Βλασίδη και τη Μ. Μασσούρα, για την πιο δυνατή οινική εμπειρία
Μια κορυφαία οινική βραδιά, με κρασιά που δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει καθώς και επιλεγμένες παλαιότερες σοδειές από την προσωπική συλλογή του οινοποιού
Η νέα ταβέρνα στο χωριό, θα γίνει το νέο σημείο συνάντησης όσων αγαπούν την καλή, παραδοσιακή κουζίνα
Ο Πλάτανος της Μαλλιάς, είναι το νέο, ταβερνάκι που μόλις άνοιξε στο γραφικό χωριό
Τα αγαπημένα cinnamon rolls της πόλης, μόλις απέκτησαν νέο μαγαζί στην πλατεία
Απολαμβάνουμε τα διάσημα ρολάκια κανέλας, δίπλα στη θάλασσα!
Γνωστό παραδοσιακό καφενείο, κλείνει για τη σεζόν
Δίνουμε το (τελευταίο) ραντεβού για φέτος
Oι Πέμπτες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη στη Μαρίνα Λεμεσού, αλλάζουν!
Ζωντανή Μουσική στο PAUL Limassol Marina
Halloween όπως πρέπει: Το λευκωσιάτικο εστιατόριο που μετατρέπει τα γλυκά σε spooky έργα τέχνης
Sweet & Spooky days για δύο μέρες, στο Amyth of Nicosia
Η Μεσόγειος στο πιάτο: 5 εστιατόρια στην Κύπρο που ξεχωρίζουν για την αυθεντική τους κουζίνα
Οι διευθύνσεις που ξεχωρίζουν για την αυθεντική τους κουζίνα
Η Λευκωσία πίνει καφέ και κοκτέιλ στο Φαρμακείον που μόλις άνοιξε
Στην καρδιά της εντός των τειχών πόλης, απέναντι από τη Φανερωμένη
Η κ. Αντωνία κλείνει τη (διάσημη) ταβέρνα της στο χωριό και μετακομίζει
Τελευταία μέρα λειτουργίας για το γνωστό εστιατόριο Άγιος Θεράπων είναι η Τρίτη, 28 Οκτωβρίου
Orangery: Το νέο place-to-be στο The Landmark Nicosia!
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection by Marriott, επαναφέρει ένα σημαντικό σημείο συνάντησης των movers and shakers της πόλης μας, καθώς το Orangery ξεκινά τη νέα του εποχή.